18/04/2020
2710

UNESCO BASIN BİLDİRİSİ - TEŞEKKÜR

BASIN BİLDİRİSİ

KARATEPE ASLANTAŞ UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI GEÇİCİ LİSTESİNE ALINDI”

Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı (KA-VAK) tarafından Karatepe-Aslantaş’ın UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi adaylık başvurusu, hazırlanan dosya ile 9 Ocak 2019 tarihinde Kadirli Kaymakamlığı’na yapılmış ve değerlendirilmek üzere T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına iletilmişti. Başlatılan sürecin devamında 11 Eylül 2019 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından Kesin Korunacak Hassas Alan olarak tescil edilmiş olup “Karatepe Aslantaş Arkeolojik Sit Alanı” olarak ilan edilmiştir. Hazırlanan dosyanın 14 Nisan 2020 tarihinde değerlendirilmesi tamamlanmış ve kültür alanında UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine alındığı UNESCO’nun web sayfasında duyurulmuştur. Ülkemize ve Yöremize Hayırlı Olsun.

İki yıllık bir uğraşın ilk meyvesi alınmış oldu. Bu sürede tüm KA-VAK organları olarak yol haritası çıkardık ve yoğun bir çalışma içerisinde bulunduk. Cumhurbaşkanlığımız, Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Milletvekillerimiz, Belediye Başkanımız, Üniversitelerimiz, Ulusal ve Yerel Basınımız, Kıymetli Hemşerilerimiz ile devamlı irtibat halinde olduk. Çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte Karatepe’nin tanıtılması için organizasyonlar yaptık. Zaman zaman belirli aralıklarla ziyaretlerde bulunduk ve Karatepe - Aslantaş’ ı her defasında yılmadan anlattık. Ayrıca Karatepe – Aslantaş ‘a sık sık toplu halde ziyaretlerde bulunduk. Yorucu zevkli çalışma gibi oldu ama sonuç bizi çok sevindirdi. Hayalimizin ilk basamağını başardık. Hedefimiz Şimdi UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine Tam Olarak Girmektir.

Aslında Karatepe-Aslantaş Ören Yeri’nin tarihçesi Kadirli’de bir ilkokul öğretmeni olan Ekrem KUŞÇU’nun Karatepe’yi görmesi ve önemini fark etmesi ile daha 1939 yılında başlamıştır. M.Ö. 8. Yüzyılda, Geç Hitit Döneminde koruma amaçlı bir sınır kalesi olarak inşa edilen Karatepe de ki kazılara, 1946 yılında Anadolu’daki Hitit kalıntılarının izini süren Alman Arkeolog Prof. Dr. BOSSERT’in başkanlığında, içerisinde Prof. Dr. Halet ÇAMBEL’in de bulunduğu araştırma ekibi tarafından başlanmıştır. Sayın ÇAMBEL’in yaptığı kazılar esanasında birçok bilim insanı, yazar, şair ve sanatçı bölgeyi ziyaret etmiştir. Prof. Dr. Halet ÇAMBEL’in 2010 yılına kadar süren özverili çalışmaları ile Karatepe-Aslantaş günümüze taşınmıştır. Hocamız Prof. Dr. Halet ÇAMBEL’i Rahmet, Saygı ve Minnet ile Anıyoruz. Kendisine Sonsuz Müteşekkiriz.

Karatepe-Aslantaş’ın, bulunduğu bölge 1958 yılında koruma altına alınarak milli park ilan edilmesiyle ve yapılan kazı çalışmalarıyla özgünlüğü ve bütünlüğünün korunarak bozulmadan günümüze ulaştırılmıştır. Kültürel peyzaj değeri taşıyan özel bir tasarım olarak inşa edilen koruma çatıları, döneminin mimari, toplumsal ve siyasal yapısını özgün şekilde ortaya koyması gibi özellikleri ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde olması için istenen kriterleri sağladığı uzmanlarca da kabul görmüştür.

Karatepe-Aslantaş’ı arkeoloji dünyasında özgün kılan en önemli özelliği ise Hitit-Luvi Hiyeroglif dilinde ve Fenikece çift dilli metinleri içeren yazıtların bulunmasıdır. Bugüne kadar bulunan en uzun bu çift dilli bu metinler sayesinde Anadolu’da M.Ö. 2000 yılına kadarki hiyeroglif yazıların tamamının okunabilmesi sağlanmıştır.

Aslantaş Baraj Gölü’nün eşsiz manzarası yanındaki yarımada ile birlikte, doğal güzellikleri, kök boya kilimleri, ahşap oymacılığı, Karatepe Fıkraları gibi kültürel miras değerleri taşıyor olması da Karatepe–Aslantaş’ın UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesi için diğer önemli özellikler olduğu bildirildi.

Bu vesile ile Karatepe-Aslantaş’ın UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine Alınması Hususunda Katkı ve Destek Sağlayan;

Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN olmak üzere MHP Genel Başkanı Sayın Dr. Devlet BAHÇELİ, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri ERSOY, AK PARTİ MKYK Üyesi ve Sözcüsü Sayın Ömer ÇELİK, Osmaniye Milletvekilleri Sayın Mücahit DURMUŞOĞLU, Sayın İsmail KAYA ve Sayın Baha ÜNLÜ, Osmaniye Valisi Sayın Ömer Faruk COŞKUN, Kadirli Kaymakamı Sayın Tamer ORHON, Kadirli Belediye Başkanı Sayın Dr. Ömer TARHAN, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Nadir ALPASLAN, RTÜK Başkanı Sayın Ebubekir ŞAHİN, Kültür ve Turizm Bakanı Özel Kalem Müdürü Sayın Batuhan MUMCU, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sayın Prof. Dr. M. Akif KİREÇÇİ ve tüm üyelerine, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu üyesi ve TİKA Başkan Danışmanı  Sayın Ali MASKAN Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Adana İl Müdürü Sayın Mustafa KELEŞ, TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi Başkanı Sayın Ozan V. TÜZÜN ile Yönetim Kurulu ve üyelerine, TMMOB Mimarlar Odası Osmaniye Temsilciliği Başkanı Sayın Halise ŞEN ile Yönetim Kurulu ve üyelerine, Kadirli Eğitim Kültür Vakfı ve Mimarlar Odası Adana Şubesi üyesi Mimar-Şehir Plancısı Sayın F. Yasemin KARA ACAR, Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Burhan TORUN, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Turizm Uzmanı Sayın Uğur IŞIK, Osmaniye Müze Müdürü Sayın Ayşe ERSOY, Sayın Prof. Dr. Osman Arıkan NACAR, Sayın Yakup KOÇ, Günaydın Adana Gazetesi Yankı Köşe Yazarı Sayın Yaşar KARA, Kadirli Gazeteciler Başkanı Muzaffer Yüksel KAYA ve Yönetimi, Sayın Osman KARA, Sayın Dr. Halil NACAR, İTÜ-İCOMOS Üyesi Mimar Sayın Erol DOĞAN, Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Aslı ÖZYAR, İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Deniz MAZLUM, İTÜ, Mimarlık Fakültesi, Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Zeynep ERES ÖZDOĞAN, İstanbul Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Mehmet ÖZDOĞAN, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi- Dr. Öğretim Üyesi Sayın Faris DEMİR ve  Dr. Öğretim Üyesi Sayın Muhammed Fazıl HİMMETOĞLU, KA-VAK Kadirli Şube Başkanı Sayın Duran İSAOĞLU ’nun şahsında tüm şube yöneticilerimize, KA-VAK Adana Şube Başkanımız Sayın Emine VARMIŞ ’a üstün gayretleri için ve şahsında tüm şube yöneticilerimiz ile KA-VAK Ailesi ve  Tüm Hemşerilerimize Vakıf Yönetimi olarak şükranlarımızı sunarız.

Saygılarımızla

Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı

Genel Merkez Yönetimi