Aslı 1930, kaydı 1934 OSMANİYE / KADİRLİ –Koçlu (Avluk) köyü doğumlu. Sekizi oğlan üçü kız on bir çocuk babasıdır. Köylerinde okul olmadığından, okuma yazmayı abisinin de yardımıyla ve kendi kendine öğrenmiştir. 1945 yılında Nürfet Köyü ilkokulundan diploma alır. Dadaloğlu ve Karacaoğlan şiirlerini ezberleyip söylemeye başlar. 18 yaşından sonra, Çukurova’da amelelik yapar ve bu sırada okuyup yazmayı da ihmal etmez.
1950 Kore savaşı sırasında, bir şairin savaşla ilgili ‘Destan’ denen şiirler yazıp satması dikkatini çeker ve kendisi de Kore şiirleri yazıp satarak, Destancılık yapmaya başlar. 19501960 yılları arasında geçimini bu şekilde sağlar. 1966’dan sonra, Konya Âşıklar Bayramı ve diğer çeşitli yarışmalar, onun yurtiçi ve yurtdışında iyice tanınmasına imkân verir. Her konuda şiirler yazıp okumasına rağmen, milli dini ve mizahi konularda da takdir toplayan şiirleri olduğu bilinir. Koçaklama tarzında şiir okumasıyla da ünlenmiştir. Âşık Halil Karabulut’un, “ Vura Vura Kurtardık “ adlı şiirine, okuma tarzıyla toplumda ün kazandırmıştır. Yurt içi ve yurt dışında birçok yarışmada ödül sahibi olan şairin, 1981 yılında TRT tarafından yılın en güzel yedi Atatürk Şiiri arasında, birincilikle ödüllendirilen “Atatürk Var ” şiiri unutulmazlardandır.
Abdulvahap Kocaman’la ilgili kapsamlı bilgileri, sanatçı Halil Atılgan’ın 1999 yılında yazmış olduğu “ KADİRLİ’Lİ ABDULVAHAP KOCAMAN “ adlı kitabında görüyoruz. 14 Ağustos 2005 yılında köyünde ölen ABDULVAHAP KOCAMAN’IN mezarı, Kadirli Asri Mezarlığındadır. Ölüm yıl dönümle rinde, vakfımızın da katıldığı törenler yapılmaktadır. Ölümünden sonra Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından yapılan “DESTANCI” isimli belgesel, Osmaniye Film Festival inde birincilik ödülü almıştır. Onun şu dörtlüğü mezar taşındadır;
ABDULVAHAP İSTER ULU HAN OLSAN
İSTER YAŞLI İSTER BİR CİVAN OLSAN
DÜNYAYA HÜKMEDEN KAHRAMAN OLSAN
AKİBETİN İKİ TAŞTAN İBARET